Kamerový systém a meteostanice sú v prevádzke. Projekt zvýšil bezpečnosť na cestách v Prešovskom kraji

17.12.2013 Prešov

Situáciu na cestách Prešovského kraja monitorujú aj kamerové systémy  a informačné panely, ktoré majú za úlohu zvýšiť bezpečnosť na cestách. Tento zámer realizovala Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja v rámci spoločného slovensko-poľského mikroprojektu. Záverečná konferencia desaťmesačného mikroprojektu sa uskutoční 18. decembra v Bardejove.
Nainštalované meteostanice a kamerový systém zvýšia dopravnú bezpečnosť na území Slovenska a Poľska. Na území Prešovského kraja je nainštalovaných celkovo osem meteorologických staníc v okrese Bardejov - v obciach Becherov, Kurov, Nižná Polianka, Kurima, Mihaľov, Kobyly, Obručné a Smilno. Partner na poľskej strane – Powiat Gorlice, v rámci projektu realizoval ten istý zámer.
Vďaka meteorologickým staniciam nainštalovaným na slovensko-poľskom pohraničí budú môcť cestári zbierať a vyhodnocovať meteorologické údaje ako teplota ovzdušia, teplota povrchu vozovky, smer a sila vetra, množstvo zrážok a sneženia, viditeľnosť. „Všetky tieto údaje budú na slovenskej strane napojené na dopravný dispečing a na poľskej strane na políciu mesta Gorlíc a dispečerské stredisko v Gorliciach. Po vyhodnotení meteorologických údajov dôjde k operatívnejšiemu riadeniu hlavne pri zimnej údržbe ciest,“ spresnil význam meteostaníc riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák. Meteostanice budú na informačných paneloch informovať vodičov a turistov o stave vozovky. Informácie o klimatických podmienkach budú tiež zverejnené na webovej stránke projektu.
Hlavným cieľom projektu je znížiť nehodovosť na cestách II. a III. triedy a zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Mikroprojekt s názvom Monitoring klimatických podmienok v slovensko-poľskom pohraničí, je realizovaný z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007-2013. Rozpočet na Slovensku dosiahol 40 400 €, na poľskej strane 49 800 €. Projekt bol spolufinancovaný aj z ERDF čiastkou 34 430 €.

Prešov 17. decembra 2013
Veronika Fitzeková
hovorkyňa PSK
 

Vyberte región